Centrum Innowacyjnych Technologii na Uniwersytecie Przyrodniczym

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu od lat z powodzeniem sięga po środki unijne. Dzięki nim rozwija m.in. swoją działalność badawczą i naukową. 
Jednym z projektów zrealizowanych z udziałem funduszy pochodzących z dolnośląskiego programu regionalnego jest Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT). To nowoczesny ośrodek badawczo-rozwojowy, który tworzy sześć nowo wybudowanych i wyposażonych w najnowocześniejszą aparaturę laboratoriów, które działają w trzech obszarach: żywność, środowisko i weterynaria. Ich zadaniem jest rozwijanie nauki i technologii, aby jeszcze lepiej chronić zdrowie mieszkańców i zapewnić im bezpieczeństwo żywnościowe. Z laboratoriów będą korzystać studenci, naukowcy i biznes.
CIT to odpowiedź na kluczowe wyzwania współczesnego świata, takie jak ochrona bioróżnorodności, zrównoważona, ale i efektywna produkcja żywności, walka z postępującymi zmianami klimatu, a jednocześnie dostosowanie to tych, które już zaszły. 


Główne cele tego ośrodka to przede wszystkim: 
•    stworzenie nowej generacji żywności funkcjonalnej, która zmniejszy występowanie chorób cywilizacyjnych (dietozależnych), a tym samym poprawienie stanu zdrowia obywateli, 
•    zwiększenie świadomości konsumentów dotyczącej żywności i żywienia, promocja zdrowego stylu życia oparta o dowody naukowe i sprawdzoną wiedzę (walka z mitami, opiniami i fake newsami szeroko rozpowszechnionymi w społeczeństwie)
•    poprawa bezpieczeństwa surowców i produktów żywnościowych,
•    wzrost innowacyjności w branży związanej z gospodarką żywnościową na Dolnym Śląsku i nie tylko,
•    wzrost konkurencyjności rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego z Dolnego Śląska, 
•    promocja produktów regionalnych i współpraca przy opracowywaniu ich receptur, 
•    prowadzenie badań naukowych i wzrost konkurencyjności UPWr na rynku usług badawczo-rozwojowych i pozycji w europejskiej przestrzeni naukowej.


Badania i działania prowadzone przez Centrum dotyczą m.in. takich obszarów jak - środki spożywcze o charakterze profilaktycznym i terapeutycznym, suplementy diety i środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, nowe inteligentne typy roślin, pasze wysokiej jakości i środki alternatywne w farmakoterapii zwierząt, karmy specjalistyczne i suplementy diety dla zwierząt domowych, żywność ekologiczna, tradycyjna, regionalna i lokalna, żywność funkcjonalna i nutraceutyki, żywność o zwiększonych właściwościach odżywczych.

 

Projekt: "Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu"

Beneficjent: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Wartość projektu: ponad 130,5  mln zł 
Dofinasowanie UE: niemal 70 mln zł 

Posłuchaj audycji o tym projekcie:
Audio file

Centre for Innovative Technologies at the Wrocław University of Environmental and Life Sciences

The Wrocław University of Environmental and Life Sciences has for many years been successful in implementing the EU funds. Thanks to them, among others, it has been developing its research and scientific activities. 
One of the projects realized with participation of the funds under the Lower Silesian regional programme has been the Centre for Innovative Technologies (CIT). This modern research and development centre is formed by six newly built and equipped in the state-of-the-art lab apparatus operating in three areas: food, environment and veterinary. Their task is to develop science and technology in order to even better protect the health of inhabitants and ensure food safety for them. Students, scientists and business owners will be using the laboratory. 
CIT is a response to the key challenges of the modern world, such as biodiversity protection, sustainable protection but also effective food production, fight with the progressing climate changes and, at the same time, adjusting to the changes that have already occurred. 
The key goals of this centre include: 
•    creating a new generation of functional food which will decrease the occurrence of civilization diseases (diet-dependant), and thus, improving the state of health of inhabitants, 
•    increasing the awareness of consumers concerning food and nutrition, promotion of healthy lifestyle based on scientific evidence and verified knowledge (fight with myths, opinions and fake news which are broadly-spread within the society)
•    improving the safety of raw materials and food products,
•    increasing innovativeness of the industry related to food economy in the Lower Silesia and beyond,
•    increasing competitiveness of agriculture and agricultural-food industry in Lower Silesia, 
•    promoting regional products and cooperating while elaborating their formulas, 
•  conducting scientific tests and increasing competitiveness of the University on the market of research and development services as well as its position in the European scientific space.
Research and actions conducted by the Centre concern, among others, such areas as food products of preventive and therapeutical nature, diet supplements and food products of special nutrition designation, new intelligent types of plants, high quality feeds and alternative means in animal pharmacotherapy, special feeds and diet supplements for home animals, ecological food, traditional, regional and local food, functional food and nutraceuticals, food with increased nutrition properties.