Tak świętowaliśmy 20-lecie wstąpienia Polski do Unii Europejskiej na pikniku na terenie Uniwersytetu Przyrodniczego przy Pałacu Pawłowice we Wrocławiu!
Było dużo atrakcji dla dzieci, m.in. dmuchańce, gra terenowa, ogromne Monopoly, konkursy i zabawy. A dla dorosłych - kiermasz produktów regionalnych, warsztaty, na których poznaliśmy prozdrowotne właściwości mlecznych napojów fermentowanych czy porady jak zrobić zielnik na parapecie.
Czy wiesz że...
Uniwersytet Przyrodniczy z powadzeniem od lat sięga po fundusze unijne. Jednym z nich jest Centrum Innowacyjnych Technologii – nowoczesny ośrodek badawczo-rozwojowy, który prowadzi badania z zakresu biotechnologii,
a jego celem jest m.in.:
• stworzenie nowej generacji żywności funkcjonalnej, która zmniejszy występowanie chorób cywilizacyjnych
• zwiększenie świadomości dotyczącej żywności i żywienia, promocja zdrowego stylu życia
• poprawa bezpieczeństwa surowców i produktów żywnościowych
• wzrost innowacyjności w branży związanej z gospodarką żywnościową
• wzrost konkurencyjności rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego z Dolnego Śląska
• promocję produktów regionalnych i współpracę przy opracowywaniu ich receptur
• prowadzenie badań naukowych
Zobacz relację w TVP3 Wrocław